Było zdrowo, smacznie i kolorowo
Dodane przez admin dnia 13-12-2018 14:37
Koniec jesieni, to również okazja do kulinarnych ekspresji, czego wyrazem może być konkurs pt. „Dynia odżywczą królową jesieni”, który zorganizowano dla wszystkich uczniów klasy II technikum żywienia i usług gastronomicznych.
Zadaniem uczestników było przygotowanie losowo wybranych potraw z dyni. Do konkursu przystąpiło 12 uczniów tworzących 6 grup, które przygotowały następujące potrawy:
1. Zupa z dyni z grzankami
2. Placki z dyni i ziemniaków z ostrym sosem
3. Placki z dyni z jabłek z słodkim sosem
4. Ciasto dyniowe z lukrem i orzechami
5. Mufiny dyniowe z dżemem dyniowym ...

Rozszerzona zawartość newsa
oraz
6. Naleśniki z kremem dyniowym z lodami

Było zdrowo, smacznie i kolorowo. Ocenie podlegały: walory smakowe, zdrowotne, estetyka gotowego dania, dodatki, organizacja stanowiska pracy. Nad prawidłowym przebiegiem konkursu czuwał nauczyciel przedmiotów zawodowych – Ewelina Kruszewska .
W wyłonieniu zwycięzców pomogła dyrekcja i kierownictwo naszej szkoły. Wybór był bardzo trudny ponieważ wszystkie potrawy z dyni były bardzo smaczne ;-))))) .
Zwycięzcą konkursu została potrawa - naleśniki z kremem dyniowym, z lodami przygotowana przez uczennice : Justynę Boryszewską i Nikolę Rutkowską.
Zdjęcia z konkursu będą wkrótce na szkolnym FB.